הפטר חובות
הפטר חובות מה זה?
לימודי כלכלה אינם עדיין חובה בבתי הספר העל יסודיים וגם לא בבתי הספר היסודיים, על כן לא מעט אזרחים בישראל מתקשים להתנהל בצורה כלכלית תקינה. הפער בניהול תקין של משק בית מתחיל בפתיחה של עסקים לא נכונה, אסטרטגיית ניהול מעורפלת ולעיתים אף חסכי ילדות. על כן קיימים בישראל מספר לא קטן של אזרחים בעלי קשיים וחובות כלכלים, אשר מגיעים לכדי מצב של חדלת וזקוקים להסדר של הפטר חובות. הסדר זה שחוקק בשנת 2018 מאפשר לא רק מחיקת חובות של החייבים השונים, אלא גם שיקום כלכלי של החייב. ובמקרים שכאלו מומלץ לפנות אל המרכז הארצי לזכויות החייב ולהכיר את כל הדרכים לקבלת פטור זה וכלים להתמודדות עם משברים כלכליים.
מה זה בכלל הפטר חובות?
מצבים כלכלים סבוכים עלולים לגרור את החייב למעגל של עוני, שכן מקרים של חדלת פירעון יתחילו בשלבים ועלולים לכלול בין היתר עיכול של משכורות, צו יציאה מהארץ, עיקול של רכוש כמו רכב, רכוש דירה ועוד. כל אלו יקשו על מרבית החייבים להתחיל חיים חדשים, או לכל הפחות לנסות ולשלם את הכסף שאותו הם חייבים לנושים השונים.
לכן בשנת 2018 חוקק חוק הפטר חובות והוא מגלם בתוכו הליך המתבצע דרך הוצאה לפועל, בו נקבע כי החייב איננו יכול לשלם את החובות. חוק זה מקדם לא רק את התשלומים של החייב אלא גם את הבראתו הכלכלית, מתוך השקפה של הפרט כחלק ממרקם כלכלי חי.
מתי לא מקבלים הפטר חובות
הפטר חובות יתקבל עם משפטי ומקצועי, אך גם ליווי שכזה לא תמיד מבטיח הפטר חובות בצורה מיידית או קלה. שכן החוק קובע כי חובות אשר נוצרו במרמה, נצברו בשל מזונות או תשלומי עונשים שונים אינם חלים על החובות מהם אפשר להיפטר וכמובן במקרים של מידע חדש כמו נכסים שלא הוזכרו בידי החייב או אי ציות לנאמן עלולים לבטל את הפטור.
ובכדי להכיר את כל הצעדים הדרושים לקבלת הפטר חובות וכלים ליציאה ממשבר כלכלי, מומלץ לפנות אל המרכז הארצי לזכויות החייב.
הפטר חובות בהוצאה לפועל
בעשור האחרון הליכים של הוצאה לפועל ומחיקת חובות השתנו בצורה ניכרת, כאשר הזמן הממוצע התקצר כמעט בחצי ומלבד זאת התנאים השונים וגם קבלת הפטר חובות בהוצאה לפועל השתנתה. כל זאת בהתאם לחקיקה האחרונה בשנת 2018, המתייחסת אל החייב לא רק כאל אדם בעל חובות אלא גם כעל ישות כלכלית המתקיימת בתוך מרחב כלכלי רחב וגדול. לכן אם בעבר קבלת הפטר חובות בהוצאה לפועל נחשב לדבר מסובך ושייך רק לבעלי חובות וותיקים, כיום ניתן לעשות זאת במהירות האפשרית ובצורה הכי מקצועית. לכן אחת ההצעות במקרים שכאלו היא לפנות אל המרכז הארצי לזכויות החייב, ובכך לא רק להכיר את חובותיהם של החייבים אלא גם את הזכויות.
הפטר חובות בהוצאה לפועל – תהליכים מקדימים
בשנים עבור קבלת הפטר חובות בהוצאה לפועל היו קיימים חמישה תנאים, הראשון הוא שאין לחייב כל רכוש שניתן למכור אותו לצורך פירעון החוב. השני הוא כי סך החובות איננו גבוה משמונה מאות אלף שקלים, והשלישי הוא כי חייב משלם בצורה סדירה במשך שמונה עשרה חודשים או לחילופין בשלוש השנים האחרונות.
התנאי הרביעי כי החייב הינו מוכרז כמוגבל אמצעים ובסטטוס שכזה אצל רשם הוצאה לפועל לפחות ארבע שנים, ולצד זאת התנאי החמישי הוא כי החייב לא ניהל הליכים של פשיטת רגל בחמש השנים האחרונות.
ומה נשתנה בחוק הזה?
כיום הפטר חובות בהוצאה לפועל החל מתאריך החמישה עשר בספטמבר אלפיים ועשרים, מורה על מספר שינויים אשר הופכים את קבלת ההפטר להרבה יותר קלה מבעבר. כיום גם אנשים בעלי חובות של עד מאה וחמישים אלף שקלים יוכלו להתנהל אל מול רשם ההוצאה לפועל, עם זאת יהיה על החייב לעמוד במספר תנאים כמו בקשה סדורה, קליטת הבקשה וכמובן גיבוש הסדר תשלומים לכל הנושים השונים של החייב.
ובכדי להכיר את כל השלבים ולקבל סיוע מהשורה הראשונה, מומלץ להגיע אל המרכז הארצי לזכויות החייב במצבים שכאלו ולא להמתין עד להפיכת כדור השלג למפולת שעלולה לגרום לנזקים רבים. לכן אל תמתינו וקבלו את העזרה הנחוצה היום!
הפטר חובות – כל מה שאתם צריכים לדעת
צבירת חובות והגעה לסכומי חוב גדולים מאוד שהחייב יודע שלא יוכל לשלם במלואם היא מצב לא נעים שיכול להכניס את החייב ללחץ נפשי ולייאוש אמיתי. בשנת 2018 נעשה תיקון בחוק פשיטת רגל והוא הפך לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, כשהדגש הוא על שיקום כלכלי של החייב לא פחות מאשר על תשלום החוב לזוכים. כמובן שזכותו של כל זוכה לקבל את הכסף המגיע לו אך ישנה חשיבות רבה גם לכך שאדם יקבל הזדמנות להשתקם. הפטר חובות נותן לו את האפשרות לפתוח דף חדש כשהוא נקי לחלוטין מחובות. כמובן שדברים לא קורים מהיום למחר ושמדובר על תהליך ארוך אך אם אכן יינתן צו הפטר, הדבר נותן לחייב הזדמנות מצוינת להתחיל מחדש.
מהו התהליך לקבלת הפטר חובות
הפטר חובות באמצעות צו הפטר הוא השלב האחרון בתוך דרך ארוכה ולא פשוטה שעל החייב לעבור במסגרת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. התנאים הבסיסיים לכניסה לתהליך הם חוב שאינו עולה על 800,000 ₪ ולא יותר מ 400,000 ₪ לזוכה. כאשר מדובר על סכום של עד 161,236 ₪ העניין יטופל במסגרת ההוצאה לפועל, ובסכומים הגבוהים מכך- בבית משפט השלום. כדי להתחיל בתהליך יש קודם כל להגיש בקשה, מומלץ בעזרת עורך דין המומחה בנושא חדלות פירעון. עם תחילת התהליך יהיה שלב של בדיקות בו ייבדק האם לחייב יש נכסים, יתבצע כינוס נכסים ובדיקת יכולתו של החייב. לאחר כל הבדיקות יינתן לו צו שיקום כלכלי הכולל תוכנית מסודרת להחזר החוב באמצעות צו תשלומים בהתאם ליכולתו ושיקום כלכלי בכלל. אם החייב עומד בכל הדרישות לאחר ארבע שנים הוא יקבל צו הפטר המורה על הפטר חובות שנותרו.
האם ישנם חובות שלא יינתן הפטר עליהם?
כן. ישנם חובות שנשארים מחוץ לעניין ולא ניתן לקבל הפטר חובות עליהם. מדובר על חובות שויתור עליהם יפגע פגיעה משמעותית באדם לו חייבים את הכספים. חוב מזונות לדוגמה לא ייחשב במסגרת החובות שייכנסו להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. כך גם חובות הקשורים לפיצויים שיש לשלם בשל ביצוע עבירה. בכלל חשוב לציין שאחד התנאים הוא תום לב של החייב כלפי נושיו, שלא מדובר על כספים או חובות שהצטברו בשל מרמה, זיוף, גניבה ועוד.
המרכז הארצי לזכויות החייב מלווה חייבים באופן מקצועי ורציני גם בהליכים מורכבים כמו חדלות פירעון ושיקום כלכלי וזאת לצידם של עורכי דין ומשפטנים מומחים בתחום החובות מוזמנים ליצור קשר.